Tento čaj má pôvod u kultúr južnej Ameriky, kde dostal od Kolumbových moreplavcov príznačný názov „zelené zlato indiánov". Do Európy ho nakoniec roku 1578 začali dovážať jezuitskí mníchovia a tak sa zo Španielska postupne šíril do ďalších krajín ako „čaj jezuitov".
Dodnes je mate najobľúbenejším nápojom južnej Ameriky a hojne sa pestuje v Argentíne, Brazílii, Čile, Paraguaji a Uruguaji.
Mate obsahuje listy Cezmíny paraguajskej, ktoré po vysušení a rozdrvení musia dlhú dobu zrieť podľa požadovanej úpravy pri teplotách 50 až 600 stupňov Celzia.
Čaj mate je účinným zdrojom energie pri duševnej i fyzickej vyčerpanosti. Jeho významnou prednosťou je schopnosť tlmiť pocit hladu! Tejto prednosti používali v minulosti ľudia pri nedostatku potravy, keď im mate pomohlo prekonať ťažké obdobia hladu. My čaj mate z rovnakého dôvodu odporúčame ako veľkého pomocníka pri potláčaní pocitu hladu u všetkých jedákov s nadváhou a zdravotnými problémami z prejedania. Indiáni používali mate ako imunostimulátor, posilňovač nervového systému a na čistenie krvi. Rad účinkov mate si overíte na zlepšenie kvality a zvýraznenie prirodzenej farby Vašich vlasov. Čaj mate má mierne preháňacie a močopudné účinky, podporuje vylučovanie splodín metabolizmu, aktivuje látkovú výmenu, má pozitívny účinok na celý tráviaci trakt a veľmi spoľahlivo a rýchlo reguluje zápchu. Vďaka vysokému obsahu vitamínov (A, C, E, komplex B), minerálnych látok (Mg, K, Ca, Mn, P,..) a stopových prvkov (Fe, Si,..) však o tieto cenné látky organizmus nepripravuje, ale naopak ich účinne dopĺňa.
Mate obsahuje chlorofyl, cholín, inositol a alkaloid matein, ktorý nie je návykový, funguje povzbudivo a predstavuje vhodnú náhradu kofeínu. Pokiaľ zaradíte mate pravidelne do Vášho pitného režimu, normalizuje spánkový režim, avšak za predpokladu, že ho nebudete piť večer.
U mate doteraz nie sú známe žiadne kontraindikácie!
Zloženie: list cezmíny paraguajskej = mate (min.74,3%), list ginka dvojlaločného, pomarančová kôra, aróma, kúsky paulínie nápojné = guarana, kvety pomarančovníka, juhoamerického ovocia = guava (pyré: guava, konc.jablko; konc.jablčná šťava) , slez. Môže obsahovať stopy suchých škrupinových plodov.
Tradičná príprava čaju: 2-3 čajové lyžičky prelejte trochou mierne teplej vody, aby lístky „ožili". Po pár minútach dolejte pol litra vody teplej 80 °C, nechajte vylúhovať a zlejte. Takto pripravený výluh môžete popíjať ako teplý, tak aj po vychladnutí. Zaliatie a lúhovanie mate môžete 2 až 3krát zopakovať. Lúhujte však vždy maximálne 3 minúty!
Odporúčaná príprava šálky mate: 1 čajovú lyžičku mate nasypte do šálky (1,5 dl) a zalejte vodou 80 stupňov Celsi teplé. 3-5 minút lúhujte a potom sceďte. Čím dlhšiu dobu budete lúhovať, tým povzbudivejšie účinky bude nálev mať. Nelúhujte príliš dlho, inak bude čaj horký!
Náš tip: V horúcich letných dňoch alebo ako súčasť ponuky nealkoholických nápojov pre rôzne párty odporúčam vyskúšať vylúhovať mate studenou vodou alebo ľadovou triešťou zaliatu pomarančovým džúsom. Po 30 minútach lúhovania ochutnáte veľmi zaujímavý nápoj. Pokiaľ Vám v ňom stále ešte niečo bude chýbať, pridajte trochu koňaku!
Pokiaľ ste zvyknutí nápoje ochucovať, môžete si mate osladiť, pridať citrón, pomaranč, rum, koňak alebo mlieko.
Doplnkové informácie
Kategória: | Sypané čaje |
Balenie: | celofánový sáčok 50g |
Výrobca: | OXALIS s.r.o. |
Záruka: | 24 mesiacov |
Informácie: | Nieje určené pre malé deti, tehotné a kojacie matky! |
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
2,60 €
Nový komentár